Determination of the environmental sustainability of tourism in the Pastaza Province, Ecuador

Clímaco Geovani Espín Ortiz, Julian Leoncio Rodriguez Rodriguez

Resumen


El turismo causa impactos en las comunidades de recepción y en los ecosistemas. Para reducir al máximo estos impactos, la Organización Mundial del Turismo y las Naciones Unidas, han reclamado a los gobiernos considerar la sostenibilidad como un objetivo global. Elaborar políticas para una estrategia práctica común que permita medir la sostenibilidad del turismo, es el reto actual. Sin embargo, no será fácil lograr su ejecución de manera específica, si se tienen presente los intereses de las partes interesadas que intervienen en el sector del turismo. El objetivo de esta investigación es analizar el estado actual de la sostenibilidad ambiental del turismo en la provincia de Pastaza (Ecuador). Se utiliza una metodología mixta, que parte del análisis documental para determinar las variables afectadas por la actividad turística y su cuantificación a través de indicadores. A partir de 19 indicadores específicos seleccionados para la dimensión ambiental, se propone un índice sintético de desarrollo sostenible ambiental del turismo, como criterio de la sostenibilidad ambiental del turismo. El cual contribuirá a implementar decisiones para mejorar la eficiencia y la sostenibilidad de la gestión del turismo.

Palabras clave: biodiversidad, turismo, índice de sostenibilidad, Pastaza, Ecuador

Abstract

Tourism causes impacts in the receiving communities and in the ecosystems. To minimize these impacts, the World Tourism Organization and the United Nations have called on governments to consider sustainability as a global objective. Developing policies for a common practical strategy that allows measuring the sustainability of tourism is the current challenge. However, it will not be easy to achieve its implementation in a specific way, if the interests of the stakeholders involved in the tourism sector are taken into account. The objective of this research is to analyze the current state of sustainability of tourism in the province of Pastaza (Ecuador). A mixed methodology is used, which starts from the documentary analysis to determine the variables affected by tourist activity and their quantification through indicators. Based on 19 specific indicators selected for the environmental dimension, a synthetic index of sustainable environmental development of tourism is proposed, as a criterion of the environmental sustainability of tourism. Which contributes to implement decisions to improve the efficiency and sustainability of tourism management.

Keywords: biodiversity, tourism, sustainability index, Pastaza, Ecuador



Texto completo:

PDF (English)

Referencias


Aguirre, Z.; N. Aguirre & J. Muñoz. 2017. Biodiversidad de la provincia de Loja, Ecuador. Arnaldoa 24(2): 523542.http://doi.org/10.22497/arnaldoa.242.24206

Ashok, S. Tewari, H. R. Behera, M. D. & Majumdar, A. (2017). Development of ecotourism sustainability assessment framework employing Delphi, C&I and participatory methods: A case study of KBR, West Sikkim, India. Tourism Management Perspectives, 21, 24-41.

Banco Central del Ecuador. (2019). Banco Central del Ecuador. https://www.bce.fin.ec/

Bramwell, B., Higham, J., Lane, B., & Miller, G. (2017). Twenty-five years of sustainable tourism and the Journal of Sustainable Tourism: Looking back and moving forward. Journal of Sustainable Tourism, 25(1), 1–9. https://doi. org/10.1080/09669582.2017.1251689

Bravo, E. F. O., Cuadrado, C. E. A., Belema, L. A. A., & Sáenz, M. A. V. (2017). El turismo científico y su contribución al desarrollo local sostenible en Ecuador. Caso de estudio. Revista DELOS: Desarrollo Local Sostenible, (29).

Buckley, R. (2012). Sustainable tourism: Research and reality. Annals of Tourism Research, 39(2), 528–546. https://doi.org/10.1016/j.annals.2012.02.003

Castro, J. M. (2004): Indicadores de desarrollo sostenible urbano. Una aplicación para Andalucía. Instituto de Estadística de Andalucía, Consejería de Economía y Hacienda, Sevilla.

Choi, H., & Sirakaya, E. (2005). Measuring residents' attitude toward sustainable tourism: Development of sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 43, 380–394.

CMAP (2019). Leung, Yu-Fai, Spenceley, Anna, Hvenegaard, Glen y Buckley, Ralf (eds.) (2019). Gestión del turismo y de los visitantes en áreas protegidas: directrices para la sostenibilidad. Serie Directrices sobre Buenas Prácticas en Áreas Protegidas no. 27, Gland, Suiza: UICN. xii + 120 pp. ISBN: 978-2-8317-1957-3

Coll-Serrano, V. et al. Design for a basic system of indicators or monitoring and evaluating Spanish cooperation’s culture and development strategy. Evaluation Review, v.36, n.4, p.271-300, 2012.

Forni, P., & Grande, P. D. (2020). Triangulación y métodos mixtos en las ciencias sociales contemporáneas. Revista Mexicana de Sociología, 82(1), 159-189.

GADPPz, (2019). Diagnóstico-Matrices de Resumen del PD de la Provincia de Pastaza. https://www.pastaza.gob.ec.

GADPPz, (2019). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial 2019 - 2025 Dirección de Planificación del GADPPz Puyo Ecuador https://pastaza.gob.ec/planificacion/pdo

Grandzol, j.; Gershon, M. Multiple criteria decision making. Quality Progress, v.27, p.69-73, 1994.

Higgins-Desbiolles, F., Carnicelli, S., Krolikowski, C., Wijesinghe, G., & Boluk, K. (2019). Degrowing tourism: Rethinking tourism. Journal of Sustainable Tourism, 27(12), 1926–1944. https://doi.org/10.1080/09669582.2019

Hinkel, J. (2011). Indicators of vulnerability and adaptive capacity. Towards a clarification of the science–policy interface: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.668.7468&rep=rep1&ty

INEC, (2019). Pobreza por Necesidades Básicas Insatisfechas. https://www.ecuadorencifras.gob.ec/pobreza-por-necesidades-basicas-insatisfechas

Job, H., Becken, S., & Lane, B. (2017). Protected Areas in a neoliberal world and the role of tourism in supporting conservation and sustainable development: An assessment of strategic planning, zoning, impact monitoring, and tourism management at natural World Heritage Sites. Journal of Sustainable Tourism, 25(12), 1697–1718. https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1377432

Kates, R., Parris, T., & Leiserowitz, A. (2005). What is sustainable development? Goals, indicators, values, and practice. Environment: Science and Policy for Sustainable Development, 47(3), 8–21. https://doi.org/10.1080/00139157.2005.10524

Kristjánsdóttir, K.R., Ólafsdóttir, R., Ragnarsdóttir, K.V., 2018. Reviewing integrated sustainability indicators for tourism. J. Sustain. Tour. 583–599. https://doi.org/10.1080/09669582.2017.1364741

León, M. y Leyva, J. C. (2017). A multicriterio decision aid for evaluating the competitiveness of tourist destinations in the Northwest of Mexico. Turismo y Sociedad, XXI, pp. 51-67. DOI: https://doi.org/10.18601/01207555.n21.03

Miller, G. (2001). The development of indicators for sustainable tourism: Results of a Delphi survey of tourism researchers. Tourism Management, 22, 351–362.

OMT/ONU, 2019. «Informe de referencia sobre la integración de las modalidades de consumo y producción sostenibles en las políticas de turismo». PR No.: PR 1904 https://www.unwto.org/es/global/press-release/2019-06-06

ONU (1987). Informe de la Comisión Mundial sobre Medio Ambiente y Desarrollo. Nuestro futuro común. Recuperado de: https://es.scribd.com/doc/105305734/ONU-Informe-Brundtland-Ago-1987-Informe-de-la-Comision-Mundial-sobre-Medio-Ambiente-y-Desarrollo

Organización Mundial del Turismo (1999). Guía para las administraciones locales: DesarrolloTurístico Sostenible. Madrid: OMT https://www.e-unwto.org/doi/epdf/10.18111/9789284403073

Organización Mundial del Turismo (2021), Anuario de estadísticas de turismo, 2015 – 2019, Edición 2021, OMT, Madrid, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284422487.

Organización Mundial del Turismo (2021), Compendio de estadísticas de turismo, 2015 – 2019, Edición 2021, OMT, Madrid, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284422494.

Quiroga Martínez, R. (2009). Guía metodológica para desarrollar indicadores ambientales y de desarrollo sostenible en países de América Latina y el Caribe. Cepal.

Rasoolimanesh, S.M.; Ramakrishna, S.; Hall, C.M.; Esfandiar, K.; Seyfi, S. A systematic scoping review of sustainable tourism indicators in relation to the sustainable development goals. J. Sustain. Tour. 2020, 1–21, doi:10.1080/09669582.2020.1775621

Reyes-Vargas, M. V.; López León Ging, C. P. & Ortega Ocaña, Á. F. (2019) “Aprovechamiento de recursos naturales y culturales con fines turísticos. Caso de estudio comuna San Jacinto del Pindo, en la provincia de Pastaza (Ecuador)”. Siembra 6(1): 039-049. https://doi.org/10.29166/siembra.v6i1.1721

Ruiz, F., Cabello, J.M. y Luque, M. (2011): “An application of reference point techniques to the calculation of synthetic sustainability indicators”, Journal of the Operational Research Society, 62, pp. 189-197.

Rutherford, J. (2008). Well-being, economic growth and social recession. Middlesex University http://eprints.mdx.ac.uk/4058/1/Rutherford-Well_being….pdf

Sharpley, R. (2020). Tourism, sustainable development and the theoretical divide: 20 years on. Journal of sustainable tourism, 28(11), 1932-1946. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1779732

Sharpley, R., & Pearce, T. (2007). Tourism, marketing and sustainable development in the English national parks: The role of national park authorities. Journal of Sustainable Tourism, 15(5), 557–573. https://doi.org/10.2167/jost613.0

Tanguay, G. A., Rajaonson, J., & Therrien, M. C. (2013). Sustainable tourism indicators: Selection criteria for policy implementation and scientific recognition. Journal of Sustainable Tourism, 21(6), 862–879. https://doi.org/10.1080/09669582.2012.74251

Torres, B., Vargas, J.C., Arteaga, Y., Torres, A., y Lozano, P. 2017. Entendiendo las dinámicas de un paisaje mega-diverso: Amazonía Ecuatoriana. Universidad Estatal Amazónica. Programa Economía de Recursos Naturales y Desarrollo Empresarial. ISBN: 978-9942-932-19-8. Puyo, Ecuador, pp 1-9.

Torres-Delgado, A. & Palomeque, F. L. (2018). The ISOST index: A tool for studying sustainable tourism. Journal of destination marketing & management, 8, 281289.https://doi.org/10.1016/j.jdmm.2017.05.005

Unión para la Conservación de la Naturaleza, (2001.) Resource Kit for Sustentabilily Assessment. Gland, Switzerland: International Union for Conservation of Nature and Natural Resources. http://www.iucn.org/themes/eval/index.html

UNWTO (2016). Measuring Sustainable Tourism (MST): Developing a statistical framework for sustainable tourism – Framing Sustainable Tourism. Statistics and Tourism Satellite Account Programme. Madrid

Vargas, J.C., Arteaga, Y., Torres, A., y Lozano, P. (Eds.) 2017. Gente, Bosque y Biodiversidad: El rol del bosque sobre la biodiversidad y las poblaciones rurales. Universidad Estatal Amazónica. Programa Economía de Recursos Naturales y Desarrollo Empresarial. ISBN: 978-9942-932-19-8. Puyo, Ecuador. 253 pp.

World Tourism Organization (2021), Compendium of Tourism Statistics, Data 2015 – 2019, 2021 Edition, UNWTO, Madrid, DOI: https://doi.org/10.18111/9789284422494.

World Tourism Organization (2019), doe/abs/10.18111/wtobarometeresp.2019.17.1.1

World Tourism Organization (WTO) & United Nations Environment Programme (unep). (2019). Baseline report on the integration of sustainable consumption and production pat¬terns into tourism policies. WTO. https://doi. org/10.18111/9789284420605

World Tourism Organization (WTO). (2004). In¬dicators of sustainable development for tourism destinations: A guidebook. UNWTO. https://doi. org/10.18111/9789284408382

Yoon, K. & Hwang, C. (1981). TOPSIS (technique for order preference by similarity to ideal solution)–a multiple attribute decision making, w: Multiple attribute decision making–methods and Berlin: Springer Verlag.

Zambrano M., Robles, M., Izurieta S., Torres, B., Bravo, C., Martínez, C. (2019). Atlas geográfico de la Provincia de Pastaza. Gobierno Provincial de Pastaza, The Nature Conservancy, Universidad Estatal Amazónica y Conservación Internacional Ecuador. Puyo, Ecuador. 53


Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.






Esta Revista es Editada por la Facultad de Economía y Negocios, Universidad de Talca, CHILE, 2 Norte 685, Talca. E_mail: acerda@utalca.cl o riat@utalca.cl -  http://riat.utalca.cl