Clean technologies and green services’ implementation in accommodation establishments at the urban area of Otavalo, Ecuador

Xavier Lastra Bravo, Lesly Dayana Casares Morillo

Resumen


Considering the current importance of clean technologies and green services in the tourism sector, its implementation in accommodation establishments in the urban area of Otavalo, Ecuador, was analyzed. The types of establishments included were hotel, hostel, inn, and refuge. Descriptive research was carried out, with a mixed approach, with research tools such as the questionnaire addressed to managers and administrators of the establishments, and interviews with experts. The results showed that the clean technologies and green services that have been most widely implemented are the use of LED lamps or energy-saving spotlights, construction with large windows, the purchase of low-consumption electrical appliances, leakage controls and pressure regulation of pipes, design of gardens and green areas with plant species adapted to natural conditions, location of materials in containers that are marked and differentiated by color and name, and transport and management of waste by authorized entities. Satisfaction with the performance and usefulness of these technologies and services is high among hotel managers, which reflects the importance of continuing to promote their implementation.

Keywords: hospitality; sustainable tourism; good environmental practices; energy efficiency; water efficiency; waste
management

RESUMEN

Considerando la importancia actual de las tecnologías limpias y servicios verdes en el sector turístico, se analizó su implementación en los establecimientos de alojamiento de la zona urbana de Otavalo, Ecuador. Se incluyeron los tipos
de establecimiento hotel, hostal, hostería y refugio. Se realizó una investigación descriptiva, con enfoque mixto, con herramientas de investigación como el cuestionario dirigido a gerentes y administradores de los establecimientos, y entrevistas a expertos. Como resultados se identificaron que las tecnologías limpias y servicios verdes que mayor implementación han tenido son el uso de lámparas Led o focos ahorradores la construcción con ventanales amplios,la compra de aparatos eléctricos de bajo consumo, llevar a cabo controles de fugas y regulación de presión de las tuberías, diseño de jardines y zonas verdes con especies vegetales adaptadas a condiciones naturales, la ubicación de  materiales en recipientes señalizados y diferenciados por color y nombre, y el transporte y gestión de residuos por entidades autorizadas. La satisfacción del rendimiento y utilidad de estas tecnologías y servicios es alta entre los administradores de los establecimientos hoteleros,que refleja la importancia de seguir promoviendo su implementación.

Palabras clave: hotelería; turismo sostenible; buenas prácticas ambientales; eficiencia energética, eficiencia hídrica, manejo de residuos

Received: 2020-02-15 Accepted for publication: 2020-04-24 Published: 2020-06-31


Palabras clave


hospitality; sustainable tourism; good environmental practices; energy efficiency; water efficiency; waste management

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DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-235X2020000100023

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